Wednesday, November 30, 2016

GIS "Pro" Tips - Getting GPS Coordinates from an Address

While working as a GIS Specialist, there were times when I needed to know the GPS locations of a lot of places based on their physical address. The fastest and easiest way I found to do this was to use Google Maps.

Here is how:

Go to maps.google.com

Type in the address that you are interested in. Here I put the Department of Geology and Geophysics at the University of Utah (my alma mater).

Then if you look at the actual web address you will notice there are two GPS localities listed. The blue circle (on the left) is the GPS address of the center of the page. If you shift the map, this will change accordingly. It is not necessarily the GPS address of the point you input, if the page loads with your location off center (as often happens). The red circled address (at the end of the web address) is the actual address of the point you input. To show you where you can use that, you can take the numbers and put them in ArcMap as seen below.

In the default toolbar, there is a button called "Go to XY". Click on it.

A box will pop up with Longitude and Latitude boxes.

Type in the second number first, this is your longitude. Include the negative sign if applicable. Then type the first number in the second box. This is your latitude. When you hit "Enter", a flash will appear on the map where your point is. It also converts the Decimal Degrees of Google Maps to Degrees Minutes Seconds. You can click on the "Add Point" above the coordinates to put a green dot in that spot. Then you have to zoom in manually.

And if you put in the second GPS coordinates, you will get a dot precisely where Google Maps puts the address, which is more often than not, correct. Although there are instances where this isn't always the case.

Tuesday, November 29, 2016

Drunk On Geology - Furnace Creek

The next up in our Drunk on Geology series is Furnace Creek Resort Merlot by J. Pedroncelli Winery

Following up our trip to Death Valley National Park, is wine from the park itself, Furnace Creek Resort Merlot. Furnace Creek Resort is the "fancy" resort within Death Valley itself near the Furnace Creek visitor's center, which is the location for the Hottest Place on Earth.



The picture on the front of the bottle is the artist Lynne Bolwell's interpretation of the Artist's Palette (pictured below) with a little bit of the Artist's Drive included. You can find more of Lynne's work on her facebook page, Here

The rocks in the area are composed of multi-colored ashes and claystones. The ashes are a variety of hues due to the different concentrations of heavy metals in them (like nickel, cobalt, etc.)



 The wine was created by J. Pedroncelli Winery for the Furnace Creek Resort to sell. Text from the back of the bottle:
"Sourced from selected blocks located in northern Sonoma County, these vines are sustainably farmed on the natural terraces that flank the valley and rise gradually into the steep hills above the valley floor."

 Glory shot of the wine.


Taking a sample.

Monday, November 28, 2016

Geology of the National Parks in Pictures - Death Valley

The next up on my Tour of the Geology of the National Parks in pictures is:


Finishing our tour of the southwest's desert national parks was Death Valley. The hottest, driest, and lowest National Park. Also the lowest point in the Western Hemisphere. We entered the park at the southern entrance, which enabled us to hit up Badwater Basin on our way into the park, since that was the main thing I wanted to see. Unfortunately, we were getting there right at sunset so the sun is in a lot of the photos, since we were on the eastern side of the valley.

 Drive by Entrance Sign shot.

 Our first view of valley known as Death Valley on our way towards Badwater Basin.

 Distant view of Badwater Basin towards the north.

 Currently at Badwater Basin, the lowest point in the Western Hemisphere (282 feet below sea level). This shot is looking towards the east, up at the valley wall. If you look closely there is a little white box towards the center of the photo. The box says "Sea Level".

 The salt that has accumulated at the bottom of Badwater Basin.

 Looking out towards the basin along the salt walkway that the tourists are allowed on. You will notice all the holes. I'm positive these are people digging them, then going "Now I'm at the lowest point!". Please don't do do this. Those people are just jackasses and breaking the law.

 Another view of Badwater Basin. 

 Close up shot of the salt flats. Love the designs in the salt.

 Looking back towards the "Sea Level" sign and the valley wall.

 The marker stating "Badwater Basin 282 Feet/85.5 Meters Below Sea Level".

 The car's altimeter was a little off, but it was still cool to see it say -260 ft.

 View from our room at the Stovepipe Wells Village looking at the Mesquite Flat Sand Dunes.

 Got out and hiked around the dunes a little. 

 Interdunal deposits.

 Traces of dune life. Looks like lizards and mice to me.

 More tracks. Maybe a hare mixed in and I'm sure there were scorpion tracks in there somewhere.

 Furnace Creek visitor's center, which is the location for the hottest place on Earth. It was only 85 while we were there, so not too bad.

 Went over to Artist's Drive. View of the valley wall.

 Another view of the valley wall along Artist's Drive.

 Looking out towards Death Valley from Artist's Drive.

Artist's Palette. This was an extremely colorful  ash and claystone deposit, made colorful by the various metals in the ash. The colors got a little washed out in the photo but they were rath striking in person.

Sunday, November 27, 2016

Geology in Pop Culture - U of U Parking Garage

Back in 2012 (or about) the University of Utah decided that they wanted to build a parking structure next to the Sutton Geology Building. This was a rather contentious issue since we had a phenomenal view of the Salt Lake valley from our building and putting a parking structure right next to our building would not only block our view but would be a rather ugly eyesore to the campus in general. After much debate there were people from the department appointed to the committee to design the parking garage including myself as the Sutton Geology Building student representative and Marjorie Chan as the faculty representative. 

Even though one of the main concerns of the Geology Department was blocking the view, we also didn't want the parking garage to be, well, a parking garage. We wanted something that wouldn't be an eyesore to look at day in and day out for the students and faculty, long after most of them (including myself) have moved on. To do this I sent in my own ideas for what we would want for the building and the walkways that lay between the parking garage and the Geology Building. 

We eventually were able to work with the architects and the committee to get the parking garage to a height that would not impede the views from the 3rd or 4th floor of the Sutton Geology Building at all, which is more than any of us could ask for. However, their initial ideas for the walkway seemed pretty far from what we (Marjorie and I) thought were good ideas so we started kicking around ideas of our own. I thought a great idea would be to draw people in from the street via a braided river design that flowed into a meandering river. 


I used the above image (from UMCES.edu) as a baseline for what I wanted the walkway to look like.


I then drew this up, based on the construction drawings for where the Parking Garage (grey box on the left) and the Sutton Geology Building (grey box on the right) were located. I then traced in a walkway connecting the main walkways that were likely to not change in the area, adding in some small islands to emphasize the braided river scheme.

Lo and behold, after I submitted the above design to the architects and landscape person, they come back with the above image. Besides cutting the meandering portion of the river short, the design was identical to what I had worked up myself! Everyone on the committee loved it as well. 

Besides just the walkway, there was a matter of the facade of the building. What did we want to do? By this point Marjorie Chan was no longer able to be on the committee due to time constraints so the department chair, John Bartley, joined on in her stead. We talked it over and we agreed that looking out over the Salt Lake Valley, it would be nice to have a graphic illustrating the Basin and Range illustrating what you are looking at towards the west.

Based on that conversation, I came up with the above design. It was tweaked a little between John and I, but generally it remained the same. I designed a silhouette of the Basin and Range provenance from the Geology Building west to the Nevada state line. 

When looking from East to West (right to left on the picture above), the mountain ranges you can see are the Wasatch Mountains (which the Sutton Geology Building was located on), then the Oquirrh Mts, the Stansbury Mts, the Cedar Mts, the Bonneville Salt Flats, and finally the Deep Creek Mts, all the way at the border with Nevada. I tried to design the mountains and the valleys to emphasize the way that the Basin and Range formed, with the tilting of these massive blocks and the filling of sediment in between. I also wanted to highlight that the Bonneville Salt Flats are actually located above some buried mountain ranges that formed the same way. My biggest mistake was when designing the mountains, which was fixed by this image, the main Deep Creek fault actually tilted in the opposite direction, towards the west, from all the other mountains to the east of it.

This design the committee also agreed upon our proposal for the facade, and construction went ahead on the garage.


 October 3rd, 2014
 By this point, since I was no longer a student and on campus everyday, I had my advisor, Tony Ekdale, take some in construction images for me while they were building it. All of these images are from the Sutton Geology Building (3rd floor), looking towards the west.

October 6th, 2014

October 20th, 2014

November 7th, 2014

June 12th, 2015
 Big jump in time a few months. Most of the structure is installed.



August 5th, 2015
 The walkway has begun to be installed.


September 9th, 2015
 The walkway is done and the facade is mostly complete. 

November 18th, 2015
Project Complete!
 The facade from the Sutton Geology Building is complete with different colored "stain" used to emphasize the mountain segments from the valley fill.

 Partial view of the walkway and facade.

View of the meandering walkway.

 Better view of the facade.

Probably the best picture I got of the facade. I should go back and get a better picture on a sunny day.